"Sve je stvar ukusa", reče đavo i sede u koprive...kažu ljudi, bilo je tako...Ne znam da li da im u ovome verujem, ali sa sigurnošću mogu da tvrdim da je sve što su pričali za koprivu bilo tačno. Tek da proverim glasine o žarenju, kupim mladu koprivu i odlučim da je očistim golim rukama. Šta je dalje bilo, već sam delom napisala u prethodnoj rečenici. Pecnula me je da sam skeptik i to joj neću zaboraviti.
Ono što sledi je recept za jednu zdraviju posnu sezonsku pitu, za koji su vam potrebni:
- heljdine kore za pitu
- 1 praziluk srednje veličine
- 300g šampinjona
- veza mlade koprive
- 2 kašičice soli ili suvog biljnog začina
- čubar-1 do 2 kašičice
- tostirano susamovo ulje ili maslinovo
- kisela voda
Skoro sam pročitala da upotreba bibera u toku posta nije preporučljiva. No, ako volite začinjenu hranu, umesto bibera možete upotrebiti čubar, koji se odlično slaže sa mahunarkama i sprečava nadimanje.
Blanširajte listove koprive, ocedite ih i odvojite sa strane.
U seckalicu ubacite sve sastojke, uključujući i koprivino lišće i usitnite. Dodajte smesi čubar i so/začin.
U šoljici pomešajte ulje i kiselu vodu.
Kore slažite na poznat način-dve kore, svaku ponaosob poprskati mešavinom vode i ulja, složite ih jednu preko druge, prekrijte trećom na koju ćete staviti fil i zarolajte. Smesa je dovoljna za 2-3 jufke. Složene poprskati uljem i vodom.
Peći na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumeni, pa dok se još puši prekriti vlažnom krpom.
Najbolje je jesti sledećeg dana, kada se ukusi prožmu.
Heljda teško :), a koprivu sam i brala i prala, tako da znam o čemu pričaš :).
ОдговориИзбришиI znam da je ukusna u puno varijanti.
Fino fino ... Sviđa mi se
ОдговориИзбришиodlična pita sa koprivama, kod mene bi heljda prošla, heljdine rezance baš volim. A i koprive u ovakvim varijantama kada ne peckaju :)
ОдговориИзбришиKoprive su podcenjeni zelenis.Prava steta jer to je jos jedno povrce koja nam priroda nudi besplatno.A oni(pa sada i ti) koji kuvaju sa njom znaju koliko je ukusna:)
ОдговориИзбриши