субота, 26. март 2011.

Japanska uteha

Čak i po cenu da mi neko jako zameri, ali pomalo sam gadljiva na masovne akcije podrške, poput onih skorašnjih. Nikada ne deluju iskreno, već kao društvena obaveza, način da se ispadne korektan...i u trendu. Jednog dana-sve blog stranice iste sadržine. Kako to menja suštinu? Ko god je iskusio makar malu nezgodu, a kamoli katastrofu zna odgovor. Nikako.

U to ime, pojedimo nešto!

Doba je posta, tako da će ovo lagano jelo sa Istoka poslužiti.
Za pripremu će vam trebati više vrsta povrća, što svežeg, što smrznutog, riža, soja sos, mirin i susamovo ulje.

Mirin je vrsta pirinčanog vina, te stoga zadovoljava kriterijum ovomesečne igre , koju je osmislila Snježana. Temu je zadala Tina, martovska domaćica.


















Ako vam se pruži prilika, savetujem vam da kupite proizvode japanske kuće mitoku. U Beogradu ih možete naći u prodavnicama zdrave hrane. Njihovo tostirano susamovo ulje je nešto stvarno posebno...

Obarite rižu. Treba imati u vidu da vam za ovo jelo može poslužiti i riža preostala od prethodnog dana-možda je tako još ukusnije.

Potom, pripremite povrće.






Što se mene tiče, praziluk je obavezan. Pridodala sam mu i smrznuti grašak, zelenu boraniju, na prutiće sečenu papriku, mrkvu i kukuruz. Ne zaboravite kupus, najbolje-kineski!

U voku, ili teflonskom tiganju zagrejte susamovo ulje i onda na jakoj vatri propržite povrće.



Kada je povrće proprženo, umešati obarenu rižu, zaćiniti sa tamarijem i kašikom mirina, koji bi trebalo da pojača ukus soja sosa.
Sve izmešati još manje od minuta i pojesti dok je još toplo.


Najlepše od svega-sve mere su odokativne ;)

4 коментара:

  1. ja cu te podrzati u gadljivosti iz jednostavnog razloga sto znam da najmanji dio donirane pomoci dolazi onima koji je uistinu trebaju!

    a ovakav mix uvijek je dobro dosao na mom stolu!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман26. март 2011. 10:19

    Slažem se sa prethodnim komentarom.
    Sezamovo ulje svakodnevno koristim i čuvam ga u frižideru. A Tamari mi je nakon maslinovog ulja najdraži. Današnje jelo mi je baš po guštu, napravit ću ga, hvala na odličnom receptu.

    Topli pozdrav iz Rijeke.

    ОдговориИзбриши
  3. Volim ovakve recepte,,,hvala na postu. Inače volim Japan i imam nekoliko prijatelja tamo tako da mi ova tvoja izjava stoji na mjestu:)

    ОдговориИзбриши