субота, 9. април 2011.

Fukušima pesto testenina

" Samo nemojte tući" je rečenica iz crtanog filma koja mi je pala na pamet dok sam prošlog vikenda gledala Jutarnji program i slušala iznervirani ton i neumesne opaske novinara koji je intervjuisao kupce i prodavce na jednoj od beogradskih pijaca. Njega je iziritirala nonšalantnost Beograđana, koji su, i pored apela da se zbog zračenja ne jede zeleniš,  nosili kući zelje za sarmice i peruške mladog luka, omađijani prolećem koje je konačno stiglo. Da bih mu dala povod da trgne još jednu čašicu Lugolovog rastvora, spremila sam brzi prolećni ozračeni ručak koji se sprema tako što se

  • obari integralna testenina, oblika i veličine koji vam se najviše dopada
Dok se testenina bari, u seckalicu stavite:
  • manju vezu sremuša/divljeg luka
  • šaku badema
  • mladi luk
  • malo maslinovog ulja
  • kašičicu soli
Sve smiksajte i dobili ste Fukušima pesto ;)

Pesto i obarenu testeninu pomešajte i servirajte sa, na primer, filetima tune:

5 коментара:

  1. Odlična ideja. Srpski pesto! Sremuš je jako zdrav, a ako nekome smeta jaku ukus sremuš se može obariti 2 do 3 minuta pa onda usitniti. Odlično.

    ОдговориИзбриши
  2. Joj, kud srpski, Jelena. U Nemačkoj ima da se kupi pesto od sremuša u svakoj radnji. Ali veoma mi se dopada ideja teranja inata imbecilnoj histeriji. Kakva bre Fukušima u Srbiji? Ko je tu lud?

    ОдговориИзбриши
  3. MAXIVIDO izvini nisam znala. Ja sam za sremuš čula pre par godina kada je tetka mog supruga uredno stala pored puta kolima isterala nas napolje i odvela da beremo sremuš. Onako svi licnuti, brali smo divlji luk. Inače tetka stomatolog ima svoju organsku prouzvodnju povrća.

    ОдговориИзбриши
  4. Ma OK, i meni je bio nepoznat u srpskoj varijanti, tj. nikad nisam čula za sremuš, isto kao ti, do pre nekoliko godina. I kad sam došla u Beograd, svi kao, moraš da probaš, obavezno, pa sam se malo razočarala kad sam shvatila da mi je to ovde odavno poznato pod imenom Bärlauch (veoma, veoma popularan, u sezoni može da se kupi čak i u samoposluzi). Inače, i mi smo prošle godine išli u branje kod neke prijateljicine prijateljice koja ga ima u izobilju u bašti. I naberem celu kesu i zaboravim da ga ponesem. Idiot.

    ОдговориИзбриши