среда, 1. јун 2011.

Velški kolačići


U danima koji nose sa sobom presabiranja vremena koje je za nama, postoji nešto za čim definitivno ne treba žaliti ako je kojim slučajem ostalo nedoživljeno. Ostrvska kuhinja. Nazovimo to tako u nedostatku odgovarajućeg pojma. Čak i po cenu da mi sledeći put ne izdaju vizu, moram da potvrdim stare glasine-da, ako u Engleskoj hoćete da se najedete, doručkujte tri puta. Zahvaljujem mužu što mi je otkrio prethodnu rečenicu čuvenog pisca.
Ipak, intrigantan mi je Vels. U Kardifu, u muzeju grada, posle obilaska druge po veličini zbirke slika impresionista, na svoj rođendan, probala sam velške kolačiće, ili kako oni to kažu

Pice ar y maen ili Welsh cakes ili Cakes on the stone


Recept je preuzet iz knjige sa slike:




















Kažu u knjizi da su se ovi kolačići tradicionalno pripremali barem jednom nedeljno u velškim kuhunjama. Spisak sastojaka je skroman, a priprema je vrlo, vrlo brza.

Za 16 kolačića:


  • 250g brašna
  • 1.5 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 125g putera isečenog na kockice, sobne temperature
  • 100g šećera+ po želji za posipanje
  • 75g suvog grožđa
  • 1 jaje, ovlaš ulupano
  • 45ml mleka sobne temperature
Zagrejati kamen, odnosno u mom slučaju pleh u kom ćete peći kolačiće, kao i rernu na 190 stepeni.
Prosejte brašno, dodajte mu prašak za pecivo i prstohvat soli. Sada na red dolazi puter i vaše vredne ruke. Utrljajte puter u brašnastu mešavinu, dodajte šećer i grožđice, pa tek na kraju jaje i mleko. Brzinski umesite testo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu, razvucite na debljinu oko 0.5cm i onda isecajte kružne oblike, najbolje čašom ili poklopcem od tegle, ako već nemate odgovarajuću formu.



















Na topao pleh obložen papirom za pečenje poređati kružiće, praveći razmak, pošto će kolačići malo narasti i peći sa obe strane po 5 minuta. Ispečene pospite šećerom. Najlepši su kada ih jedete sledećeg dana.

2 коментара:

  1. Анониман1. јун 2011. 22:03

    Ne sumnjam da su ukusni i mirisni , sastojci sve govore, super, vrijedi probati!

    Lijep pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман2. јун 2011. 00:57

    Ja cu probati zato sto u mojoj kuci cookie jar se uevk puni, jer soim moje doalze jos mnogi mali cookie monsters da se posluze.Divni su:)

    ОдговориИзбриши