Od oktobra do aprila, u sivkasta hladna jutra, posebno ona subotnja, kada ponedeljak jos uvek deluje kao neko daleko ostrvo s drugog sveta uvek zaklonjeno izmaglicom i oblacima, baka je pripremala nesto toplo, gotovo neizostavno iz rerne, sto se pusilo lagano niz nasu usku i dugacku kuhinju, kroz predsoblje, sve do soba i nasih kreveta. Tu bi skliznulo niz nase nozdrve uzrokujuci dva efekta, jedan momentalni golicavi osmeh i jedan nezaborav.
Krompir pecen u ljusci sa projom, casa jogurta uz puter ili sir, kiseli kupus pored kog su svi moji putevi bili obilaznice (vise ne) i parce sunke ili slanine.
Kasnije su, na putovanjim dosli jacket potatoes, punjena varijanta bakine blagoutrobije. Ali, o tome mozda nekom drugom prilikom.
Inspirisano gustativnim iskustvima iz dalje i blize proslosti, nastali su jednog dana
Mirisni peceni krompiri
Potrebno je sest srednjih krompira za dve osobe, presecenih na pola.
Rerna se zagreje na 220 stepeni, pa se u nju smeste krompiri. Ostavite ih da se peku oko 30-35 minuta.
Za to vreme se sitno iseku ili izdrobe dva cena belog luka, veoma sitno se iseku vlasac i rukola i doda se puna kasicica suve majcine dusice.
Kada istekne pola sata otkako ste stavili krompir na pecenje, izvadite ga na kratko iz rerne. Koristeci se kasikom ili nozem, vrlo pazljivo izdubite sredinu krompira. Sredinu krompira, pripremljeni beli luk, vlasac&co, ubacite u seckalicu, dodajte dve kasike maslinovog ulja i kasicicu soli i sjedinite. Ovako dobijenom smesom napunite izdubljene polovine krompirae, ako zelite pospite parmezanom i pecite jos petnaest minuta.
Cekajuci riblje filete:
Ovo je recept ulaznica za igru Ajme, koliko nas je. Tema ovog meseca je majcina dusica, a vise o domacici pronadjite ovde
Krompir pecen u ljusci sa projom, casa jogurta uz puter ili sir, kiseli kupus pored kog su svi moji putevi bili obilaznice (vise ne) i parce sunke ili slanine.
Kasnije su, na putovanjim dosli jacket potatoes, punjena varijanta bakine blagoutrobije. Ali, o tome mozda nekom drugom prilikom.
Inspirisano gustativnim iskustvima iz dalje i blize proslosti, nastali su jednog dana
Mirisni peceni krompiri
Potrebno je sest srednjih krompira za dve osobe, presecenih na pola.
Rerna se zagreje na 220 stepeni, pa se u nju smeste krompiri. Ostavite ih da se peku oko 30-35 minuta.
Za to vreme se sitno iseku ili izdrobe dva cena belog luka, veoma sitno se iseku vlasac i rukola i doda se puna kasicica suve majcine dusice.
Kada istekne pola sata otkako ste stavili krompir na pecenje, izvadite ga na kratko iz rerne. Koristeci se kasikom ili nozem, vrlo pazljivo izdubite sredinu krompira. Sredinu krompira, pripremljeni beli luk, vlasac&co, ubacite u seckalicu, dodajte dve kasike maslinovog ulja i kasicicu soli i sjedinite. Ovako dobijenom smesom napunite izdubljene polovine krompirae, ako zelite pospite parmezanom i pecite jos petnaest minuta.
Cekajuci riblje filete:
Ovo je recept ulaznica za igru Ajme, koliko nas je. Tema ovog meseca je majcina dusica, a vise o domacici pronadjite ovde
Jako volim ovako pečene krumpire! Ovaj tvoj recept je nešto novo i drugačije i jako mi se sviđa! Veliki pozdrav od Zondre!
ОдговориИзбришиkrumpir nikad nisam radila ovako, super mi izgleda, a majčinu dušicu samo upotrebljavam inače u saftovima pa će ovo biti super promjena:)
ОдговориИзбришиOvo je nesto mnogo fino... :)
ОдговориИзбришиObožavam krumpire pečene u kori. Krasno izgledaju ovi tvoji.
ОдговориИзбришиOdlicna ideja, izgleda bozanstveno!
ОдговориИзбришиOvo mora da se proba!
ОдговориИзбришиWhat a simple and delicious way to prepare potatoes. I like it very much. This is my first visit to your blog, so I've taken sometime to browse through your earlier posts. I'm so glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers and I'll definitely be back. I hope you have a great day.Blessings...Mary
ОдговориИзбришиja volim krumpire iz pećnice, a ovako napunjeni su sigurno odlični i mirišljavi
ОдговориИзбриши