четвртак, 25. август 2011.

Vanjina torta aka Mona Liza

Za mamu...




































Za podlogu:
  • 200g cokoladnog keksa (u mom slucaju to je bio Wellness sa cokoladnim prelivom i lesnikom)
  • 80g omeksalog putera
  • sok od pola limuna
  • rendana kora od polovine limuna
* koru i sok od limuna slobodno mozete izostaviti

Sastojke samleti u belnderu, pa dobijenu smesu ravnomerno rasporediti po dnu posude u kojoj cete peci tortu. Preporucujem okrugli kalup precnika 22 cm.

Za fil:

U serpici, na laganoj vatri sjediniti:
  • 250 g putera
  • 200g crne cokolade/cokolade za kuvanje ("Menaz" u mom slucaju)
  • 100g mlecne cokolade
  • 150g secera u prahu
  • kasiku rendane limunove kore
  • par kapi limunovog soka
Kada se smesa sjedini, dodavati jedno po jedno, ukupno 5 jaja, sve vreme mesajuci ili blago lupajuci zicom. Na kraju, dodati 3 vrsne kasike mlevenih badema i 200g smrznutih malina koje ste prethodno samleli u blenderu.

Dobijenu smesu izliti preko podloge od keksa i staviti da se pece 25-30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Za kraj, tortu posuti kakaom uz dodatak prah secera.





уторак, 09. август 2011.

Rusticnog smeka zapeceni krompir sa prazilukom i mesom ili Zimsko jelo i letnja salata

Na +30 i nesto, dok je normalan svet tranzirao lubenicu, sinuzitisu, glavobolji i kostobolji nesklon svet usmeravao pravac duvanja vazduha poreklom  iz klime pravo ka sebi, a srecan svet bivstvovao daleko od asfalta,  ne iz nostalgije prema zimi, vec iz zelje da se iskoriste ostaci namirnica nastalo je ovo:


















Slika rodjena u mom fotoaparatu mozda ne ume da objasni zasto bi neko ukljucivao rernu, pa makar i na 15ak minuta, po danu kog lekarke sa prenaglasenim usnama na jutarnjem programu opisuju kao potencijalno pogubnog (Ali koji to nije!? ).
U svakom slucaju, u frizideru mi je preostao jedan batak iz supe, koji se morao iskoristiti.
Evo sta sam uradila da bih nahranila nas dvoje:
  • Obarila sam 5 manjih krompira u ljusci, oljustila i potom narezala na kolutove
  • Dno vatrostalne posude sam blago premazala maslinovim uljem i prekrila kolutovima krompira
  • U teflonskom tiganju sam zagrejala malo ulja i na njemu blago karamelisala (oko 5-6 minuta) glavicu luka i beli i svetlo zeleni deo jednog praziluka. Kako? Luk sam stavila na ulje, posula prstohvatom secera i kasikom vinskog sirceta. Kada je sirce isparilo, dodala sam malo vode u 2-3 navrata, sve dok luk nije sasvim omeksao i "sveo"
  • Potom sam, prethodno sitno seckano meso pileceg batka, par zalogajcica pancete i dimljene svinjske pecenice proprzila na luku i dodala 2 sitno secena cena belog luka i kasiku origana. Ovde sam i posolila
  • Posle par minuta sam sve prelila sa oko 1dl pavlake za kuvanje i citavu smesu razlila preko krompira i posula sa kasikom parmezana
  • Sve se zapeklo u nezagrejanoj rerni na oko 180 stepeni 15-20 minuta
Ukus je predivan, a upotpunicete ga maslinama koje sam pridodala klasicnoj letnjoj kombinaciji svezeg paradajza i krastavca

недеља, 07. август 2011.

Momak za sve ili Limunkasti jogurt kolac

Evo, da se usudim da preporucim jedan keep it simple kolac. To je jedan od onih koji su podlozni varijacijama na temu i cije sastojke za pripremu gotovo uvek imate u frizideru. S obzirom da je dan pretopao za duge uvode, prelazim na razradu:

Obavezni sastojci:


  • 3 jaja
  • 125g putera+komadic za premazivanje pleha (ja sam iskoristila ono sto sam imala u frizideru-ukupno oko 100g i mislim da je sasvim dovoljno)
  • 150g brasna (cak je i ovo odokativno. okvirno koristite izmedju 150-200g brasna)
  • kasicica praska za pecivo/sode bikarbone
  • oko 150g secera ( u zavisnosti od vlastitih zelja. Ja sam iskoristila 9 punih supenih kasika demerara nerafinisanog secera)
  • kora od celog limuna+sok od polovine limuna
  • 250ml jogurta

Zumanca odvojiti od belanaca, pa ih penasto umutiti sa secerom i puterom. Dodati jogurt, limunovu koricu i sok i jos malo mutiti. Na kraju dodati brasno i prasak za pecivo.

Odvojena belanca ulupati u cvrst sneg sa malo soli. Nezno ih dodati smesi od zumanaca, brasna&co i sve lagano sjediniti kasikom ili zicom za lupanje.

To je osnovni recept, a vi mozete da dodajete sta vam je volja.

Za kolac sa slike  u smesu od zumanaca sam dodala :
  • oko 150 g borovnica
  • 3-4 kasike mlevenih badema
  • kasiku ruma

Mozete napraviti i verziju sa suvim vocem. Sa brusnicama je, na primer, vrlo lepo.

Pleh u kom cete peci premazite puterom i blago pobrasnite, tako da pokrijete celu unutrasnjost posude za pecenje. Sipajte smesu i pecite oko 35 (30-40)minuta na 180-190 stepeni. Proverite da li je peceno sluzeci se starim trikom-neki drveni stapic zabodite do dna posude u kojoj pecete i ako je suv nakon sto ste ga izvukli, kolac je gotov!