Evo, da se usudim da preporucim jedan keep it simple kolac. To je jedan od onih koji su podlozni varijacijama na temu i cije sastojke za pripremu gotovo uvek imate u frizideru. S obzirom da je dan pretopao za duge uvode, prelazim na razradu:
Zumanca odvojiti od belanaca, pa ih penasto umutiti sa secerom i puterom. Dodati jogurt, limunovu koricu i sok i jos malo mutiti. Na kraju dodati brasno i prasak za pecivo.
Odvojena belanca ulupati u cvrst sneg sa malo soli. Nezno ih dodati smesi od zumanaca, brasna&co i sve lagano sjediniti kasikom ili zicom za lupanje.
To je osnovni recept, a vi mozete da dodajete sta vam je volja.
Mozete napraviti i verziju sa suvim vocem. Sa brusnicama je, na primer, vrlo lepo.
Pleh u kom cete peci premazite puterom i blago pobrasnite, tako da pokrijete celu unutrasnjost posude za pecenje. Sipajte smesu i pecite oko 35 (30-40)minuta na 180-190 stepeni. Proverite da li je peceno sluzeci se starim trikom-neki drveni stapic zabodite do dna posude u kojoj pecete i ako je suv nakon sto ste ga izvukli, kolac je gotov!
Obavezni sastojci:
- 3 jaja
- 125g putera+komadic za premazivanje pleha (ja sam iskoristila ono sto sam imala u frizideru-ukupno oko 100g i mislim da je sasvim dovoljno)
- 150g brasna (cak je i ovo odokativno. okvirno koristite izmedju 150-200g brasna)
- kasicica praska za pecivo/sode bikarbone
- oko 150g secera ( u zavisnosti od vlastitih zelja. Ja sam iskoristila 9 punih supenih kasika demerara nerafinisanog secera)
- kora od celog limuna+sok od polovine limuna
- 250ml jogurta
Odvojena belanca ulupati u cvrst sneg sa malo soli. Nezno ih dodati smesi od zumanaca, brasna&co i sve lagano sjediniti kasikom ili zicom za lupanje.
To je osnovni recept, a vi mozete da dodajete sta vam je volja.
Za kolac sa slike u smesu od zumanaca sam dodala :
- oko 150 g borovnica
- 3-4 kasike mlevenih badema
- kasiku ruma
Pleh u kom cete peci premazite puterom i blago pobrasnite, tako da pokrijete celu unutrasnjost posude za pecenje. Sipajte smesu i pecite oko 35 (30-40)minuta na 180-190 stepeni. Proverite da li je peceno sluzeci se starim trikom-neki drveni stapic zabodite do dna posude u kojoj pecete i ako je suv nakon sto ste ga izvukli, kolac je gotov!
uvijek odličan!
ОдговориИзбришиOdlicno je iamti ovakve recepte:) Dopada mi se i ime..mada kada videh samo naslov pomislih na nesto drugo:P
ОдговориИзбриши@ tamara & Dzoli: ;)
ОдговориИзбришиObožavam ovakve kolače i recepte, izgleda jako lijepo i ukusno!
ОдговориИзбриши