уторак, 8. фебруар 2011.

Mačak u džaku, tuna u kesi


















Na slici je Ginger, jedan od dvojice štetočina, čije dlake unose intrigu i mračne poglede u naš nesuđenoidilični život.
A, ovo je sveža tuna, spremna da se okupa u medu i senfu, ispeče i pošalje ovomesečnoj domaćici igre Ajme, koliko nas je (osmišljene od strane Snježane), Aleksandri.


















Tuna ukusom, a i izgledom mesa ( i cenom), odudara od mainstream riba (ako nazovemo tako one koje se kod nas najčešće pripremaju) i zato mi je bilo interesantno da je pripremim onako kako bih pripremila, recimo, neke fine šnicle. Umesto klasičnog pečenja u rerni, odlučila sam da iskoristim kese za pečenje, koje jako volim, zato što se upotreba ulja, ali i prljanje tepsija :),  svodi na minimum.  I...bila sam prezadovoljna. Suština je samo u tome da se riba ne peče previše dugo, da ne bi postala presuva.

Potrebno vam je (za gladno dvoje):

  • ~350-400g tune
  • 1 kesa za pečenje
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 1-2 kašike senfa
  • 2 kašike meda
  • 2 čena belog luka
  • 1 dl vode
  • malo majčine dušice (nije obavezno)
Komad tune isecite na šnicle. Svaku šniclu istrljajte sa malo belog luka, a potom uvaljajte sa obe strane u mešavinu pripremljenu od biljnog začina (Vegeta, začin C), meda i senfa. Ostavite da odstoji jedno pola sata. Preostali beli luk sitno naseckajte. Tunu stavite u kesu za pečenje, pospite belim lukom i začinima po želji i prelijte sa malo vode. Zajedno sa ribom možete peći i nasečeni krompir, baš kao što sam ja to uradila:


















Važno je samo da, pre stavljanja u rernu, sadržaj kesice protresete, da bi se začini ravnomerno rasporedili i da ispoštujete uputstva koje je naveo proizvođač kese. Peći oko pola sata na 180 stepeni.

4 коментара:

  1. Obozavam ribu. Verujem da je ispala odlicno!

    ОдговориИзбриши
  2. Sviđa mi se tvoj recept, vjerujem da je krajnji uradak jako fin, njamii!:)
    A što se tiče mačka i ja imam jednog četveronožnog sa punoo dlake, (psa) sve mi je jasno:)
    Kiss.

    ОдговориИзбриши
  3. Od sve ribe tunu jedinu obožavam, odličan je ovaj način pripreme, nisam još na taj način isprobala, svakako hoču

    ОдговориИзбриши
  4. A joj ja mastam o ovakvom komadu tune u svojoj kuhinji... :) Prelepo :)

    ОдговориИзбриши