уторак, 11. јануар 2011.

Dulce de leche de soya kolačići

Može se pripisati profesionalnoj deformaciji, ali ne mogu da odolim eksperimentu.
Jedno vreme sam mnogo češće koristila sojino mleko, ali priznajem, nakon nekih članaka i povika protiv soje, malo sam se uplašila. Ipak, radoznalost je, u mom slučaju, uvek bila jača, a ovaj put se udružila sa starom Paracelzusovom tvrdnjom da sve može biti i lek i otrov u zavisnosti od doze. Tako udružene, navele su me da napravim ove kolačiće ili keksiće, nazovite ih kako vam drago:


















Za dulce de leche de soya upotrebila sam 1l sojinog mleka i 250 g smeđeg šećera. Kuvala sam ih oko 2 sata na tihoj vatri (5/16), sve dok se nije stvorio gusti, lepljivi krem:


















 Nikakva filozofija! Potrebno je malo više vremena i tek poneko mešanje varjačom , a dobijate krem koji možete iskoristiti i za pripremu posnih kolačića.

Pošto su keksići nastali u prazničnoj atmosferi, biskvitna masa je slična/ista onoj za pripremu gingermena.
Za nju je potrebno:

  • 2 šolje integralnog pšeničnog brašna (ovaj put sam iskoristila 1 šolju zamenila speltinim/pirovim brašnom)
  • 1 kašičica đumbira
  • 1 kašičica cimeta
  • prstohvat muskatnog oraha
  • prstohvat karanfilića
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 šolje smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 4-5 kašika meda
Sve suve sastojke pomešati. Jaje blago ulupati, pa mu dodati med, a onda ih sjediniti sa suvim sastojcima. Umesiti tvrđe testo, pa ga zaviti u prozirnu foliju i ostaviti u frižider na sat vremena. Nakon toga, testo razvući i isecati  oblike:


















Testo peći 10 minuta na 180 stepeni, vodeći računa da kolačići ne izgore. Kada se ispeku i malo ohlade, premazati jedan kolačić sa dulce de leche de soya i slepiti ga sa drugim, kao kada pravite, recimo, vanilice.

4 коментара:

  1. Prekrasno, ovo je odličan kolač i recept,sve pohvale!
    Lijep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Wow, amazing! Soy milk dulce de leche! good for you for even trying and it looks like it worked well.

    ОдговориИзбриши
  3. Fantasticno veliko hvala sto si podelila s nama ovu milinu :)

    Svako dobro!

    ОдговориИзбриши
  4. :) khmmm, soju volim otprilike kao vodu u cipeli :), a posebno sojine prerađevine, pa stvarno nisam mjerodavna. Jedino sa prefiksom soje što koristim i volim jest soja sos. Međutim, budući sam i sama radila dulce de leche išlere, ali sa pravim dulce de leche i čokoladnim keksićima, imam otprilike predodžbu koliko ukusno mora biti, tim prije što si ti keksiće prekrasno aromatizirala. Ono što me dodatno privuklo ovima jest modla sa ovim pomalo iskrivljenim srčekom. Beskrajno ljupko! :)

    ОдговориИзбриши