недеља, 20. фебруар 2011.

FBI (Ku)Varijacije ;) - Knedle & kroketi


Mamajac sa bloga Cooks and Bakes je započela igricu FBI rukavice, u okviru koje smo odabrale da istražujemo jedan predivan blog- La casa de vainilla.
Ja sam čedo bake iz Banata :), pa sam instinktivno birala recepte koji su me podsetili na detinjstvo. A gde to ima-započeti ručak bez domaće supe? A kada ostane mesa iz prethodno pomenute, može se otići na ovaj link po ideju.

Pileći kroketi

Ako ste dobro pogledali naslov posta, možda ste pomislili da sam negde pogrešila. Ali, ne, nisam. Shodno svojim navikama u ishrani, ali isto tako i sadržaju frižidera, napravila sam neke izmene u odnosu na Mihaelina uputstva. Ne volim da pržim. Ne samo zbog povike protiv takvog načina pripreme hrane, već i zato što se plašim vrelog ulja. Kad god čujem to prštanje, podižem ramena ka ušima, počnem da žmirkam i poželim da se predamnom stvori maska za varenje. Da bih poštedela sebe straha, odlučila sam se za rernu.



















Za krokete sam upotrebila:

  • 500g obarene piletine
  • 100g seckane pančete i mortadele
  • 2 čena belog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezli
  • 1 kašika suvog začina
Sve navedeno sam stavila u seckalicu i dobila ujednačenu smesu koju sam ostavila da odstoji 10ak minuta. Potom sam oblikovala krokete, uvaljala ih u prezle, pa u umućeno jaje, pa opet u prezle.
Rernu sam zagejala na 190 stepeni, pa sam u njoj 15 minuta pekla krokete na koje sam stavila po malo putera, tek da ne budu previše suvi.
Poslužila sam ih uz tzatziki salatu.

A za današnji nedeljni ručak sladili smo se knedlama sa čokoladom. Moja iskustva sa knedlama su slična Mihaelinim. Moja baka i dan danas najčešće pravi one klasične knedle sa šljivama, koje ja nikako nisam volela. Zapravo, nisam volela šljivu, pa je baka meni pravila slanu varijantu-sa sirom. Ove čokoladne toplo preporučujem, a u mojoj adaptaciji originalnog recepta se spremaju ovako:

Knedle sa čokoladom

  • 120g instant pirea (1 pakovanje Minut pirea)
  • 3 kašike griza
  • 500ml hladne vode
  • 2 kašike ulja
  • 1 jaje
  • 150g integralnog pšeničnog brašna
  • 100g oštrog brašna
  • 1 kašičica soli
Postupak izrade je opisan kod Mihaele, te ga tamo i pogledajte.



Knedle sam kuvala tačno 10 minuta, a onda sam u teflonskom tiganju na 1 kašiki ulja propržila prezle i griz.Kada sam završila prženje, dodala sam i mlevene orahe, vanilin šećer i prstohvat cimeta, pa u sve ovo uvaljala knedle. Brrrrr! Predivno!!!

2 коментара:

  1. Obožavam knedle,njamii!
    Odličnan recept.
    Lijep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Dobra ideja ovo sa pecenjem u rerni! A svidja mi se i ova smesa u koju si uvaljala knedle, mogu zamisliti spoj orasa, vanili secera i cimeta - njami ;) Sve izgleda divno i drago mi je sto vam se dopalo :)
    Hvala ti na ucescu u ovom krugu :)))

    ОдговориИзбриши