субота, 19. фебруар 2011.

Pitoholizam2 iliti Štrudlizam: Pripitomljena pita

Prošlog vikenda, kada sam je prvi put pravila, a moj muž prvi put probao, prvi put mi je rečeno: Ovo nikome ne daj! (misleći na recept). Da bih prekinula niz prvih događaja iz uvodne rečenice, odlučila sam, po n-ti put, da uradim kako mi je volja.

Volim kiselkasto-opor ukus šumskog voća, a još više mi se sviđa, kada se ta sitna goropad pripitomi nekim finim, pomalo uštogljenim kremom, kao što je ovaj za koji je potrebno:
  • 4 jaja 
  • 1 vanilin šećer 
  • 6-7 kašika meda 
  • 3 kašike brašna 
  • 600ml mleka
  • 2 kašike gustina
  • kašika arome vanile
Odvojiti žumanca od belanaca, pa belanca umutiti u čvrsti sneg.
U jednoj posudi, koristeći žicu, pomešati žumanca, med i vanil šećer. Ovu mešavinu sipati u mleko koje već spremno čeka u šerpi. Dodati i brašno i gustin pa na srednje-tihoj vatri kuvati i mešati, sve dok se smesa ne zgusne. Za to je potrebno između 10 i 15 minuta. Nakon zgušnjavanja, smesi dodati aromu vanile a potom ,blago mešajući, i sneg od belanaca.
Videćete da ovaj krem podseća malo na onaj od krempita.

Dok se krem kuvao, vi ste otopili
  • 500g lisnatog testa
  • 300g smrznutih borovnica
  • 100g kupina,
a u prah ste pretvorili
  • oko 70g mešavine lešnika i badema  
Lisnato testo razvucite na 0.5cm debljine i presecite ga na pola, da biste dobili 2 jufke voćne pite.
Razvučeno testo, u potpunosti i bogato, premažite pripremljenim kremom, pospite mlevenim lešnicima i bademima, potom šumskim voćem, pa po želji prelijte sa dve kašike meda i pospite kašikom vanilin šećera. Zamotajte u rolat i ponovite postupak sa drugom polovinom testa. Jufke premažite mešavinom jaja i slatke pavlake i pospite listićima badema.
Rernu zagrejte na 190 stepeni, pa pitu pecite oko pola sata, odnosno dok testo ne porumeni.


















U tanjir u kom ćete služiti, prvo sipajte kutlaču toplog krema, a potom u njega uronite parče pite.


Recept šaljem Aleksandri sa bloga Sweet Food. Aleksandra nam je u okviru igre Ajme, koliko nas je, koju je započela Snježana, zadala temu med.

5 коментара:

  1. Obožavam štrudle a ova tvoja je super, odličan recept!
    Lijep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Ehej, ovo zvuči fenomenalno, jasno mi je zašto je muž bio posesivan. :)
    Ovde po pekarama ima da se kupi lisnato testo s crvenim voćem (uglavnom višnjama ili jagodama) i kremom od vanile, međutim, oni to toliko osuše u rerni da na kraju ni na šta ne liči. Tvoj recept je bolji iz više razloga, između ostalog zbog preliva od jaja i slatke pavlake, a i zbog dodatnog sosa uz koji se servira. Probaću jednom kad mi se najave gosti. Hvala!

    ОдговориИзбриши
  3. I ja se grozim vrelog ulja. Ne volim ni raditi s njim, a ni okus pržne hrane iz ulja mi nije pretjerano drag. Više mi se sviđa ideja s pećnicom...

    ОдговориИзбриши