среда, 15. децембар 2010.

Pitoholizam, prvi deo ili Heljdina pita sa crvenim voćem i šargarepom

Dobri duh kuhinje mog detinjstva je moja baka. Mislim da su moja najlepša sećanja vezana za rana jutra, posebno ona zimska, poput današnjeg, u kojima me je budio i iz kreveta mamio, bajni miris peciva. Niko još nije napravio kiflice bolje od bakinih, o musaki i valjušcima da ne pričamo. Valjda je tako sa svima-najlepša su ona jela, koja pored ukusa na koji smo navikli, nose sa sobom i priču. Našu priču.
Tim autobiografskim jelima, u mom slučaju, pripadaju pite. Svih vrsta. Uh!

Uh je postalo uuuuuuhhhh kada sam otkrila heljdine kore i njihov, ne znam kako drugačije da kažem, sem "pun" ukus.

Jednu takvu pitu, sa korama od heljde, šaljem Zoranu u okviru igre Ajme..., koju je osmislila Snježana.


Heljdina pita sa crvenim voćem i šargarepom


















Za tri jufke vam je potrebno:

  • 1 pakovanje heljdinih kora
  • 500g mešanog crvenog voća-jagoda, malina, višnji i ribizli (oni poput mene, kojima su dostupni Frikomovi proizvodi, mogu koristiti 1,5-2 pakovanja smrznotog Mix crveno voće)
  • 1 velika ili 2 manje sitno rendane šargarepe
  • 1 puding od jagode
  • 500 ml mleka
  • rum
  • vanilin šećer
  • fruktoza/smeđi šećer
Odmrznuti voće (Naravno, ako koristite smrznuto)
 Skuvajte puding od jagode u pola litre mleka i ostaviti sa strane da se malo ohladi.

Za svaku jufku će vam biti potrebne 3 kore.
Prvu koru premažite pudingom, prekrijte je drugom korom, koju ćete takođe premazati pudingom, a potom stavite treću koru, na koju idu i puding i voćnošargarepasti fil. To izgleda ovako:























Fil prelijte sa malo ruma i pospite sa vanilin šećerom i fruktozom/smeđim šećerom. Količinu šećera koju ćete iskoristiti, prepuštam vama. Pošto volim kiselkaste kolače, fil posipam sa 1-1,5 kašikom fruktoze.
Pitu zarolati i postupak ponoviti još dva puta.

Peći na 180 stepeni između 25 i 30 minuta.

5 коментара:

  1. Draga ovo izgleda odlično !!! Iako nisam ljubitelj heljdinih kora (ne sviđa mi se njihov ukus ) ovo ću sigurno praviti ali sa običnim korama ! Odlična ideja, još ovakvu kombinaciju nisam videla!Bravo!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala!:) Tacno je da su heljdine kore specificnog ukusa...bice mi drago da isprobas. Uzivaj!

    ОдговориИзбриши
  3. Baš si me lepo podsetila na heljdine kore!Odavno ih nisam koristila,a obožavam ih.Probaću ovaj tvoj recept...Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Zaboravila sam da te pitam,da li pitu prelivaš sa vodom,posle 10-tak minuta pečenja?Hoće li kore biti meke i bez toga?

    ОдговориИзбриши
  5. Kore poredjane u pleh ne prelivam vodom. Prebacim preko njih alu foliju i pecem ih na drugom nivou od dna rerne. Hvala na komentaru! Nadam se da ce ti se dopasti! Veliki pozdrav :)

    ОдговориИзбриши