субота, 27. новембар 2010.

Cracker rustique

Volim hranu patiniranog izgleda. Brašnjave pogače i hlebove, jela jednostavnih sastojaka koja se satima tiho krčkaju na šporetu.
Isto tako, volim da probam sve ono novo, ili bar sve što bi potpadalo pod kategoriju "?" mainstream orijentisanom ukusu naših baka.
U jednom od obilazaka domaćih prodavnica zdrave hrane, zapao mi je za oko griz od prosa. Danas je konačno došlo njegovih pet minuta, i, evo u šta se pretvorio:

















Odmerila sam ga, tako da ga bude 100g (prosenog griza, naravno), a onda sam mu potražila malo dobrog društva:
  • 100g ovsenog brašna
  • 70g kinoe, koju sam nakon dugog ispiranja skuvala u duplo više vode
  • 1  kašišica meda sa susamom, koji je tako aktuelan ovih dana po brojnim sajmovima meda
  • 2 vršne kašike organic kikiriki putera
  • 1 i po kašičica soli
  • 100 ml mleka
  • oštrog pšeničnog brašna, samo po potrebi, da bi se zamesilo nelepljivo testo.
U mlaku kinou, dodati med, da bi se rastopio, a potom i sve ostale sastojke. Umesiti testo i razvući ga, ali ne suviše tanko. Seći oblike po želji. Poput moje bake, poslužila sam se onim reckavim koturom, i napravila tek blago čipkaste kvadratiće. Tako oblikovane krekere sam izbockala viljuškom na tri mesta i stavila u rernu na 180 stepeni, 15 minuta.

7 коментара:

  1. Divni su i jako zdravi. Mislim da bi ti se ovaj recept a i blog je savršen jako svideo
    http://sweetgreenhr.blogspot.com/2010/11/energetske-plocice-od-jabuke-i-zobi.html

    ОдговориИзбриши
  2. sono assolutamente fantatici questi crakers mi ispirano moltissimo!complimenti!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Jelena! I preporuceni blog i recept su divni :)

    ОдговориИзбриши
  4. Priznajem da uprkos mojoj sklonosti ka eksperimentiranju i novom, gajim i ja ljubav prema, kako ti kažeš rustikalnom i patiniranom. Odličan recept! :)

    ОдговориИзбриши