Ovim će na mene biti bačena anatema od strane svih Dalmatinaca Poljičana (među kojima i mog oca)...jer, soparnik je jelo ponosa i obeležja njihovog kraja. Pizza siromašnog detinjstva moje porodice. Ipak, imam za sebe pripremljen izgovor...za svaki slučaj :). I to ne samo jedan :). Draga Lusitania, domaćica igre Ajme, koliko nas je, je moj prvi pojas za spasavanje, jer me je temom pečurke dovela u iskušenje. Drugi izgovor je Monsoon, koja je krivac za nastanak pomenute igre. Treći izgovor se poziva na višu silu-nemam sve od tehničkih detalja potrebnih za nastanak pravog soparnika. Četvrti izgovor je stvar principijelnosti ;) -ako nemam uslove za nastanak valjanog pravog, napraviću svog malog, jestivog, modifikovanog Frankenštajna. Pleased to meet you, hope you guess my name ;).
Šta vam je potrebno, ako želite da završite u jeseničkom paklu?
Za testo:
- 120g glatkog pšeničnog brašna
- 80g speltinog/pirovog/dinkel brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- vode za zamesiti malo tvrđe testo
- kašičica soli
Za fil:
- 2 veze blitve, isečene na trakice
- 100g shiitake pečuraka, isešenih na sitnije komadiće, bez nožica
- pola struka praziluka (zeleni deo)
- četvrt glavice luka, sve sitno sečeno
- soli po želji
Veči krug testa stavite u posudu koju smatrate prigodnom za pečenje u rerni, prethodno obloženu pek papirom. Stavite sav fil na testo, vodeći računa da ivice kruga ostanu nepopunjene.Preko fila položite manji komad testa, a potom spojite njegove ivice sa slobodnim ivicama donje korice, baš kao na poslednjoj sličici. Ovako pripremljen soparnik, stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko pola sata. I tu nije kraj! Pečeni soparnik, preliti maslinovim uljem i sitno sečenim belim lukom, kako tradicija nalaže. Da malo smirim savest i uznemirene predačke duhove + zaslužim iskupljenje greha.
hvala ti na ucestvovanju, i moram priznati da nikada nisam probala soparnik, al cula jesam!!
ОдговориИзбришиzadovoljstvo je učestvovati, a biće još veće ako nekoga nagovorim da recept isproba
ОдговориИзбриши