уторак, 30. новембар 2010.

Homemade Ferrero Rocher

Možda ne deluje tako, ali jako volim fotografiju. Posebno slučajno uhvaćene trenutke, mimiku, položaj tela koji vas ponekad nateraju da se zapitate da li stvarno poznajete čoveka sa slike (čak i ako je to vaša sestra, na primer) ili, naprotiv, da kažete: "E, ovo je on(a)! To je taj izraz lica koji gledam svakog dana kada..." Slikanje hrane me nije nikada toliko impresioniralo. Ali, mrljava slika ovih kuglica me je naterala na pomisao da nešto mora da se menja, da ne bih svaki put morala da se izvinjavam, kao sad Mihaeli, čiji recept obrćemo-prevrćemo u kuvarijacijama.
Hej, ko bi rekao da ono skupo zadovoljstvo, koje se može napisati i ovako: ZADOVOLJSTVO :), može tako jednostavno i elegantno da se spremi!
Ipak, morala sam da prepolovim dozu...iskušenja je previše, imajući u vidu i blog koji se istražuje u FBI rukavicama.
Dakle, sve upola od ovoga:

100 gr lesnik napolitanki
150 gr lesnika
200 gr Nutelle
150 gr cokolade za kuvanje ili mlecne cokolade
4,5 kasike ulja

da bi se dobilo ovo:





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zašto da se foliram! Kuglice nisu završile u ukrasnim korpicama, zato što bi bila grehota lickati ih za slikanje, kada je toliko gladnih usta čekalo da ih smaže.
 
Što se postupka izrade tiče, Mihaela kaže:
 
"Zagrejati rernu na 180 stepeni. Lesnike rasporediti u pleh pa staviti u rernu na 8-10 minuta. Izvaditi ih, ostaviti da se prohlade, skinuti im opnu, a zatim ih fino iseckati.



Napolitanke grubo izlomiti, dodati seckane lesnike i Nutellu pa sve fino izgnjeciti rukama da se poveze. Uzimati po kasicicu smese i oblikovati malene kuglice (ako vam je smesa premekana ostavite je 15-30 minuta u frizideru pre oblikovanja kuglica). Sloziti ih na tacnu pa ih staviti u frizider na 45 minuta (moje su stajale oko dva sata) da se dobro stegne i rashlade.


Istopiti cokoladu sa uljem na laganoj vatri pa umakati rashladjene kuglice. Ostaviti glazuru da se stegne a zatim posluziti."

Moje izmene su u tome što sam iskoristila pečene, neslane lešnike kojima sam uklonila opnicu i ubacila ih u multipraktik na par sekundi. Koristeći  Jaffa lešnik napolitanke i Nutellu, ispratila sam recept do kraja. Sve dok....celokupni ugođaj nije malo pokvario ukus jedne domaće crne čokolade, čije ime neću pominjati (bar ne na blogu). Ipak, malo seckanih lešnika na vrhu kuglica je uspelo da popravi moje raspoloženje.
Hvala Mihaela!

4 коментара:

  1. Ma glavno da ste vi njih pomljackali! Na slikama se ne vidi koja je čokolada bila :) A ionako su toliko dobre da sam uvjerena da ćeš uskoro ponoviti radnju koristeći sve zaključke do kojih si u prvom navratu došla! A onda me zovni da probam! :))

    ОдговориИзбриши